Den Store NordNorge turen 2005
Rundturen i Finnmark, del II:

Første natt i lavvuen var god, selv om det ikke var hlet vindstille, og heller ikke direkte varmt. Frokost ble laget på primus i teltet før jeg pakket for å reise videre. Eller videre, den eneste veien gikk tilbake til Varangerbotn, først der var det valg som kunne ført meg noe annet sted. Den planlagte ruta gikk tilbake til Tana Bru og så opp til Berlevåg. Ved Tana Bru ble det lunsj og kartgranskning. Magefølesen sa jeg burde komme litt lenger vestover, og dersom jeg tok veien til Mehamn og Gamvik så var jeg over Ifjordfjellet denne dagen. Som tenkt, så gjort. Ved Ifjord tok jeg av rv 888 mot Mehamn. Den første delen av veien var dårlig, humpete og lappete asfalt. Etter noen mil endret det seg til fin motorvei over fjellet. Et stykke med veiarbeid var det, men for en ordentlig motorsykkel ver ikke litt grov grusvei noe problem. I Mehamn ble det bensinfylling før turen gikk de to milene til Gamvik der det var skiltet med camping. I Gamvik var campingen skiltet videre mot Slettnes Fyr. Ja vel, men da var det også slutt på denne veien. Jeg var ved verdens nordligste fastlandsfyr 71 grader 5 minutter nord! Nordkapp ligger som kjent på en øy, lenger nord i Norge på fastlandet enn dette er det ikke lett å komme. Campingplassen viste seg å være et hus med en skrå hage rundt. Med dusj og toalett i kjelleren. Greit nok, gratis dusj var det også. Mat var det ikke mulig å få servert i Gamvik denne tirsdagen. "Gjesten" hadde ikke åpent for servering denne dagen. Så var det ingen stor krise da jeg hadde mat i bagasjen. GPS viste 397 km denne dagen.

Neste dag gikk turen tilbake til Ifjord, noen annen vei var det ikke å kjøre. Fra Ifjord videre vestover til Lakselv. 18 år siden sist jeg var her, det var litt rart å være tilbake på gamle trakter. Jeg gikk litt rundt og mimret og ringte en kollega som har blitt pensjonist og fremdeles bor der oppe. Han var i bygda, og snart satt vi hjemme på terrassen hans og mimret videre i sola og varmen. Banak Flystasjon er slett ikke som den var, og jeg tror det er best å minnes den som den var. Jeg var ikke innenfor porten, og har heller ikke noe stort ønske om det. Etter noen timer i Lakselv gikk turen videre ut langs Porsangfjorden og over Sennalandet til Alta. På Alta River Camp ble lavvuen slått opp igjen, for siste gang i Finnmark på denne reisen. GPS viste 429 km denne siste hele dagen i Finnmark.
Veien fra Hamningberg er            Nesseby kirke var skiltet   Det er lenge siden disse ble satt    Elvebåter ved Tana Bru.
fasinerende.                                 som severdig.                   opp.


Veien til Mehamn var under          Fiskebåter i Gamvik.       Slettnes Fyr. Verdens      Slettnes Camping.                        71 grader 5 minutter.
arbeid.                                                                                nordligste fastlandsfyr.                                                        Så langt det går å komme
                                                                                                                                                                                    på norske fastlandsveier.

Rv 888 ned mot Ifjord.                 Naturen er flott.              Lakselv. Huset jeg           Banak Flystasjon.
                                                                                          bodde 1986-87.

Alta River Camp.                         Det er langt til alt.            Elvebåter ved Altaelva.                Pub i lavvu.


NESTE SIDE...
Oppdatert 24 juni 2005

Hovedside / Main page