Grenseløst 2005

Lørdag 21 mai var det tid for Grenseløst 2005. Et arrangement i OTC-ånd i grensetraktene mellom Norge og Sverige i Finnskogen og omegn. Det var over 60 påmeldte fra Norge og Sverige som samlet seg på Morokulien Camping, de fleste kom i løpet av fredagen. Vi bodde to minutters gange fra Sverige, og det var mange som var over grensen for å handle folkøl og godis på Statoilstasjonen der.
Jeg reiste ikke opp på fredag som de fleste andre, men derimot tidlig lørdag morgen. Var på sykkelen 07:00 og tok veien om Askim og Bjørkelangen til Skotterud, og så til Magnor og Morokulien. Trillet inn på plassen mens de overnattende holdt på med forkost og andre morgenærender. Lesset bagasjen inn i hytta til Vidar & co og var klar for dagens grenseløse kjøring.
Kjørerne ble delt inn i fire grupper etter ambisjoner og mot. Jeg valgte "slowriders" med Erling som guide. De raske, ambisiøse raste av gårde først, mens vi sedate ventet til slutt. Ali Baba ledet av i fint driv inn i Sverige på fine veier, mest uten asfalt. Vi krysset grensen flere ganger i løpet av dagen, og kun GPS sporet vet nøyaktig hvor vi egentlig var. Dypt der inne i skogene passerte vi en gang en ensom Africa Twin, gjenkjent som Arnes velbrukte sliter. Den stod der ensom og enda mer velbrukt enn før. Hva hadde skjedd? Svaret kom litt senere på dagen: Noen hadde stoppet, men ikke alle, og Arne var på legevakta på Kongsvinger... Nå var det ikke værre enn at han dukket opp på campingen senere samme kveld med hånda i gips.
Været som var strålende om morgenen, strålte utpå ettermiddagen på en våtere måte. Vi stod lenge på Esso på Vestmarka og vurderte været. Det var to mil til campingen langs hovedveien, og ca 10 mil langs planlagt rute... Mange valgte det korte alternativet, mens vi var 8-10 sykler som fulgte plan A. Var det så lurt? Ja, men vått ble det. Kort tid etter vi hadde forlatt Vestmarka begynte det å regne. Og lyne. Og tordne. Masse, av alt. Vi passerte Skillingsfors mens det stod på som verst. Men når det regner som verst er det forsåvidt greit, for da kan det bare bli bedre etterpå. Og det ble det, og gruppen stoppet for en liten pause. Mye var vått, også fyrtøyet til Erling som var mer enn litt røykesjuk. Alle triks ble forsøkt for å få fyr på røyken, og etter lang tid så lyktes det. Roen senket seg, pausen bli litt lenger enn først tenkt, men alle kunne senere kjøre videre. Regnet hadde nesten gitt seg også, og turen gikk igjen mot Morokulien. Når vi kom tilbake i 19-tiden hadde kroa stengt for dagen, så vi måtte ordne mat på egen hånd. Med oppholdsvær, fyr på grillen og Statoil rett over grensa ordnet det seg greit. Pølser og øl.
Søndag var det ikke noe annet program enn hva hver enkelt hadde lyst på. Noen reiste veldig tidlig, andre ikke fullt så tidlig. Jeg hadde latt Garmin være med å bestemme ruta hjem, og fikk en liten overraskelse litt inne i Sverige. "Sving til høyre: Grusveg". Grusveg var å ta hardt i, liten sti var nærmere sannheten. Så lang var den ikke, men helt grei som en avveksling til asfalten. Litt senere ble det en annen grusstubb, men hjemveien var for det meste asfaltert.
Skyggene er lange tidlig    GPS sjekkes for dagens tur.        Guider og sjefsguide        Mens deltagere følger med.
om morgenen.                                                                     briefer om dagens tur.En AT er klar.                              Ute i de dype skoger.                   Folket har pause.                         Syklene har også pause.Bare hyggelige folk i         Tanking på Austmarka.                Ny pause i skogen.         BMWer fra hardgassergruppa.
OTC.Det var et parti med rullegrus        Pølselunsj og værvurdering           Det værste regnværet har gitt
som skilte gruppa. Vi venter...       på Vestmarka.                             seg. Erling er røyksugen.Fyr ikke primusen med     Sosial grilling mm på lørdag          Garmins grusveg.                        På kryss og tvers på vei
bensin! Teltet berget         kveld.                                                                                            mot Norge igjen.
med et skrik.

Oppdatert 1 juni 2005

Hovedside / Main page