Frostskadetreffet 35 års jubileum
8 - 10 desember 2017

Det er noen år siden sist jeg var på motorsykkeltur i desember. Nå i 2017 var det 35 års jubileum for Frostskadetreffet i Sverige. Tidspunktet for treffet passet ganske bra med alt annet som skjer i desember og da været også så ut til å bli brukbart ble det bestemt at det ble tur. Ole Kristian skulle vært med, men det kom noe i veien for ham så jeg reiste av gårde alene. Den BMW F650GS Dakar jeg kjøpte i mai hadde ennå ikke vært på tur med meg, så det var på høy tid at den også fikk seg en tur litt lenger enn frem og tibake til jobben i Oslo.
Fredag morgen 8. desember var jeg av gårde før det var ordentlig lyst, dvs i halv ni-tiden. Via planlagte omveier var det i overkant av 40 mil å kjøre ned til Småland og planen var å kjøre mest mulig i dagslys. På Ørje ble det en liten stopp med proviantering av norske varer samt oppfylling av Statoil-koppen før grensa til Sverige. Ikke langt inn i Sverige tok jeg av fra E-18 på noen mindre veier sydover mot Bengtsfors. Planen var å kjøre mot Vänersborg, men GPS'en lurte meg så jeg fulgte veien lenger vest mot Uddevalla i stedet for. En liten omvei senere var jeg igjen på rett kurs mot Trollhättan. Videre ble det hovedveien mot Borås og Gislaved. Dagslyset var slutt omtrent når jeg kom til Gislaved og jeg fant ut at det var like greit å spise en burger før jeg kjørte det siste lille stykket inn til treffet. Når burgeren var spist var det mørket som om natten ennå klokka bare var litt over fire... Jeg kom til treffet i bekmørke og fant noen folk og motorsykler rundt om i skogen. Å finne teltplass i mørket var ikke helt enkelt, men jeg hadde litt flaks og fant en grei plass. Bakken var snøfri og myk så det gikk fint å få opp teltet.
Frostskadetreffet er arrangert av Sisu MC og mange av medlemmene er av finsk opprinnelse. Av den grunnen var det badstu og badestamp som var en stor del av treffaktiviteten. Badstua var varm allerede på fredag mens badestampen ikke ble fyrt opp før på lørdag. Lørdag var det bare finvær med sol, så jeg tok motorsykkelen og kjørte en tur til Smålandstenar for litt mer proviantering. En riktig kosetur på småveier i solskinnet. Tilbake på plassen ble det både badstu, bading i sjøen ved siden av og i badestampen. Kvelden kom tidlig denne dagen også i og med at det var mørkt i firetiden. Det ble mange timer rundt bålet denne helgen.
Søndag morgen var jeg igjen oppe før det var lyst. Nattens klarvær hadde forsvunnet og det hadde kommet snø! Og med unntak av noen oppholdsbyger så snødde det fremdeles ganske tett. Jeg fikk spist og pakket mellom bygene og var klar for avreise klokken 10. Gårsdagens snøfrie bakke var nå borte under noen centimeter snø og det snødde tett. Takket være piggdekk og varme i visiret var det ikke problemer med hverken feste eller sikt og det var bare moro å kjøre på jomfruelig snø. Det var fint snødekke på veiene opp til Borås, videre mot Gøtebord var det mer salt og stort sett bare veier. Så på E6 nordover var det igjen noen heftige snøbyger som la seg på veien her og der. Nærmere Norge var det slutt på snøen og det ble kaldere. Faktisk så opplevde jeg for første gang at det frøs fast mellom forskjermen og kåpa. Når jeg skulle svinge av E6 ved Rygge så måtte jeg virkelig ta i for å få snudd litt på styret, det var is som hadde frøset på i fart. Jeg var hjemme i det det mørknet, 870km klokere enn da jeg reiste. En fin tur til et hyggelig, lite treff der nede i Småland.

Klikk for større bilder

Jeg reiste hjemmefra før
det var blitt lyst.

Kaffestopp på Ørje.

Det ble noen småveier
på turen også.

Lunsjstopp langs 172.

Fremme. Leir etablert.
Samling rundt bålet.

Tre glade dansker.

Slik så det ut når
dagslyset kom.

Et imponerende BMW K100
ratbike bygg.

Samme K100.

En annen BMW variant.

Fasilitetene var badstue,
badestamp og vanntønne.

Badestampen testes.

Selfie i solen.

Det blir lange kvelder
rundt bålet.

Hampe var på kveldstur.

Treffgeneralen deler ut
priser og premier.

Søndag morgen var det
blitt vinter.

Ser litt kaldt ut,
men det går fint.

Det var fine vinterveier
lenge på hjemveien.

Lettere frossen sykkel.
Siste tanking på Rygge.

Oppdatert 14 desember 2017

Til Tursiden...

Hovedside / Main page